sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Valo lisää turvallisuutta

Valo - yksi tärkeimpiä tekijöitä, jolla lisätään vanhuksen kodin turvallisuutta. Useimmiten sen parantaminen unohtuu, vaikka tukikahvat ja rollattoorit muistetaan ottaa käyttöön.


Monella ikäihmisellä näkö huononee vaiheittain, kaihi ja rappeuma heikentävät näkökykyä pikkuhiljaa. Vanhus itse saattaa tottua elämään hämärässä eikä osaa enää kaivata kirkkaampaa ympäristöä. Muistisairaalla hämärä valaistus vaikeuttaa tilojen ja tavaroiden hahmottamista ja saattaa aiheuttaa jopa pelkoa. Hyvällä valaistuksella puolestaan voidaan lisätä vanhuksen ja muistisairaan omatoimisuutta ja edesauttaa kotona pärjäämistä. Valo lisää myös henkistä virkeyttä.

Millainen on hyvä valaistus?
Iäkkään henkilön kodissa valaisimet saattavat olla kymmeniä vuosia vanhoja, heikkotehoisia, pölyn peitossa ja jopa vaarallisen huonokuntoisia. Muoviosat voivat olla haperoituneita, vinossa nököttävät kangasvarjostimet jopa osittain palaneita.

Riittävän kirkas yleisvalo on erittäin tärkeä kaikissa tiloissa, myös eteisessä. Valokatkaisija tulisi olla helposti löydettävissä, ei kalusteiden tai ovien takana. Irtovalaisimien tulee olla hyvin pystyssä pysyviä ja tukevia, joiden katkaisija on mieluiten kiinni rungossa eikä johdossa. Valaisimien sijoittelussa ja mallissa kannattaa huomioida vanhuksen tarpeet - harrastaako hän käsitöitä, lukemista, ristisanatehtäviä. Valaistus järjestetään mahdollisimman turvallisesti lempituolin tai keittiöpöydän ääreen.

Monesti yöpöydät ovat erittäin pienikokoisia, pöytäväisin saattaa keikkua johto piukalla pöydän reunalla. Turvallisinta olisi kiinnittää valaisin seinään. Valaisimien johdot ja jatkojohdot eivät saa risteillä lattioilla.

Kulkureittien turvallisuus

Vanhuksen kodissa vaarallisin reitti kulkea yöaikaan sängystä vessaan. Reitti kannattaakin tehdä mahdollisimman esteettömäksi ja huolehtia siitä, että valot saa helposti päälle jo sängystä noustessa. Pistorasiaan liitettävä yövalo valaisee lattianrajaa ja helpottaa kulkureitin löytämistä, niitä voi sijoittaa reitin varrelle vaikka joka pistorasiaan.

Luonnonvalo

Yllättäen luonnonvalon hyödyntäminen unohtuu, vaikka muuten valoasioita pohdittaisiinkin. Ikkunoissa saattaa olla raskaat ja peittävät verhot, jotka estävät valon sisäänpääsyn ja synkentävät muutenkin tilaa. Makuasiat ovat tietenkin makuasioita, mutta esimerkiksi kapat estävät melko paljon valon sisään pääsemistä, koska valo tulee yläviistosta. Ikkunoiden tulisi olla myös puhtaat, jotta valo pääsee sisään.

Häikäisy

Jotta asia ei olisi liian helppo, on valaistuksen ohella huomioitava, ettei kodissa synny häikäisyä. Kiiltävät vaaleat pinnat, peilit ja kirkas auringonvalo saattaa aiheuttaa häikäisyä. Vanhuksen kodin valaistusta kannattaa tarkastella eri vuorokauden- ja vuodenaikoina sekä seurata vanhuksen toimintaa kodissa.

Lopuksi: muutostöissä tulee luonnollisesti huomioida vanhuksen oma tahto. Ei ehkä ole järkevää muuttaa kaikkea kerralla vaan edetä pienin askelin. Mutta ei muutoksia myöskään pidä pelätä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti