sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Puhtaus ei näy



Pitkästä aikaa heräsin miettimään, miten ammattisiivojan työhönsä käyttämä aika muodostuu, kun eräs tuttu mies kertoi hänellä kuluvan kotinsa siivoukseen puolet siitä ajasta kuin siivoojalla. Aivan varmasti näin onkin! On nimittäin kaksi aivan eri asiaa, siivoaako omaa kotiansa vai toisen kotia - etenkin jos sen toisen kodin siivoamisesta saa maksun. Jos ammattilainen siivoaisi työkohteensa samalla tavalla kuin oman kotinsa, epäilen ettei ura kestä kovin kauaa...

Miten Matti tai Maija Meikäläinen siivoaa?

Vaikka kuinka pitäisi siivoamisesta, harva ihminen siivoaa omassa kodissaan joka viikko/kuukausi yhtä perusteellisesti kuin ammattisiivooja. Ja kun suuri osa ihmisistä vielä kertoo inhoavansa siivousta, niin eiköhän silläkin ole vaikutusta siivoustapaan ja lopputulokseen. Eri asia toki sitten on, minkälaisen lopputuloksen kukin haluaa.

Oman havaintoni mukaan siivousmenetelmät ovat yleensä melko perinteiset: imuri ja ämpäriin kastettava moppi. Siivouskomerossa laaja valikoima erilaisia suihkutettavia aineita, jokaiselle kodin kohdalle oma pullonsa. Muutama harvoin pesty "rätti".

Matti tai Maija pyyhkäisee ehkä pölyt, imurointi tehdään ns. keskilattiaperiaatteella. Lattian materiaalista riippumatta lattiamoppi kastetaan ämpäriin jonka jälkeen lattia pyyhitään märällä mopilla puhtaaksi. Vielä lavuaarin pesu ja vessanpöntön pyöräytys harjalla. Tämä siivous onkin ihan ok,  mikäli koti on valmiiksi peruspuhdas, mutta ajan saatossa suurpiirteinen siivous alkaa valitettavasti näkyä

Välineillä on väliä

Kun aloitan uudessa kohteessa, on aika yleistä, että kodista ei löydy kunnollisia siivousliinoja = mikrokuituliinoja eikä kunnon moppia. Etenkin pienissä talouksissa imuri saattaa olla tehoton, koska ajatellaan, että pieni imuri on niin näppärä.  Hämmästyneenä myös usein totean, että siivousliinat eli "rätit" saavat nimenomaan rättien kohtelun, ne pestään harvoin ja liian matalissa lämpötiloissa. Jostain syystä asenteet siivoamista ja välineitä kohtaan tuntuvat periytyvän sukupolvelta toiselle samanlaisina eikä nykyaikaisiin, siivousta helpottaviin menetelmiin tutustuta. Huonosti toimivien ja epäkäytännöllisten työvälineiden vuoksi siivous tuntuu monista vaikealta ja työn jälki on huono.

Kuinka usein?

Ennen oli lauantai siivouspäivä, matot ulos ja kotiin raikas tuoksu! Eikä siihen kulunut kuin pari tuntia. Kun siivotaan säännöllisesti ja riittävän usein, selviää vähemmällä vaivalla. Nykyihmisellä aika eivätkä voimat enää riitä siivoamiseen, elämässä on niin paljon muuta. Kun säännöllinen siivous jää pois, kumuloituu sen vaikutus ja siivoukseen ryhtyminen voikin pian jo tuntua ylivoimaiselta tehtävältä.

Ammattilaisella kohteeseen käytettävä aika riippuu myös siitä, käydäänkö kohteessa kerran viikossa, joka toinen viikko vai kerran kuukaudessa. Kun käyntejä on usein, kuluu aikaa suhteessa vähemmän, sillä jokaista työvaihetta ei tarvitse tehdä viikottain. Harvoin esim. parkettilattia tarvitsee nihkeäpyyhintää joka viikko... Jos taas kohteessa käydään kerran kuukaudessa, siivotaan perusteellisemmin, jotta siisteystaso säilyy hyvänä.

Ammattilainen ei hosu

Työ tehdään rauhallisesti, sillä kiire saa aikaan huonon lopputuloksen, Siivoojan on huolehdittava myös omasta ergonomiastaan, jaksamisestaan ja turvallisuudestaan. Hän siivoaa hygieenisin menetelmin ja varmistaa, ettei siirrä epäpuhtauksia asiakkaan luota toiselle.  Lyhyt tauko tai kaksi sisältyy työaikaan. On huolehdittava juomisesta ja ehkä syötävä välipala, jos ruokailusta on kulunut aikaa. Kun pitää huolen jaksamisestaan, säilyy motivaatio ja työn laatu pysyy hyvänä. On muutenkin hyvä istahtaa joskus siivouksen välissä, sillä istumakorkeudelta näkee sellaiset kohdat, joita ei seisaallaan näe - tätä ohjettahan noudattaan myös hienoissa hotelleissa :)

Oma aikansa kuluu niin alku- kuin loppuvalmisteluihin, tarvittavien välineiden valitsemiseen ja huoltoon. Siivus etenee puhtaasta likaiseen ja ylhäältä alas, joten ensin käydään läpi keittiön tasot ja pinnat, sen jälkeen muut pyyhittävät pinnat, myös ovenkahvat ja -pielet. Imurointi on kaikkein tehottomin ja raskain työmenetelmä, siksi esim. pölyn poisto tehdään muilla menetelmillä kuten staattisilla liinoilla. Lattiat mopataan pinnoista riippuen nihkeällä, kostealla tai märällä. Samassa kohteessa on luonnollisesti erilaisia pintoja, siksi työvaiheita myös esim. lattioiden puhdistamisessa on useita ja siivooja suunnittelee, missä järjestyksessä mikin vaihe tehdään.

Tarvittaessa järjestetään lattioille ja pöydille jääneet tavarat siisteihin kasoihin. Vessat ja kylpyhuoneet puhdistetaan: wc-istuin niin sisä- kuin ulkopinnalta, seinät ja lattiat istuimen vierellä ja takana, lavuaarit sisä- ja ulkopinnoilta, hanat ja peilit. Kylpyhuoneessa käytetään erilaisia välineitä ja menetelmiä tarpeesta riippuen. Lopuksi tuodaan matot paikoilleen ja tehdään viimeinen katsaus: pyyhitään peilipinnat, asetellaan sohvatyynyt ja huovat kauniisti,  tarkistetaan että kaikki ovet on lukittu ja valot sammutettu.

Joku viisas on sanonut, että puhtaus ei näy. Tosiaan, emme kiinnitä huomiota siisteyteen ellei siinä ole puutteita. Ammattisiivoojan tehtävänä mielestäni on, että koti ei ole vain siisti, vaan myös puhdas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti